Veel ongelukjes met kinderen gebeuren thuis, en het is vaak zoveel sneller gebeurd dan je zou denken. Een kind is van nature nieuwsgierig en houdt daarbij geen rekening met mogelijke risico’s. Een en ander kan al snel verholpen worden door je huis aan een grondige check-up te onderwerpen waarbij je eigenlijk alles vanuit het oogpunt van je kind gaat bekijken.

Speelgoed aangepast aan elke leeftijd

Het spreekt voor zich dat je kind graag over veel speelgoed beschikt waarmee hij uren plezier kan beleven. Zorg er echter voor dat het speelgoed dat binnen handbereik ligt ook aangepast is voor de leeftijd van je kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine stukjes die in de mond kunnen gestoken worden of touwtjes waarin je kind kan verstrikt raken.

Beveiligde stopcontacten

Beveilig alle stopcontacten waar je kind bij kan met afdekplaatjes om te vermijden dat hij zijn vingertjes er gaat insteken. Let er bovendien ook op dat er geen snoeren in het stopcontact blijven zitten waardoor een toestel dat op hoogte staat naar beneden zou kunnen getrokken worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het snoer van een strijkijzer.

Traphekjes

Een trap is bijzonder uitnodigend voor een kind. Door boven-en onderaan de trap een traphekje met een kindvriendelijke vergrendeling te plaatsen, kan je vermijden dat je kind zelf op ontdekking gaat zonder toezicht. Je kan dergelijke hekjes ook gebruiken om de doorgang naar andere ruimtes te verhinderen.

Medicatie en andere giftige producten

Niets zo leuk voor een kind als het doorzoeken van lades en kasten. Berg daarom gevaarlijke stoffen zoals medicatie, schoonmaakproducten, wasmiddelen en dergelijke meer op in kasten of op rekken die hoog genoeg zijn zodat je kind er niet aan kan.

Veilig buiten spelen

Bij mooi weer zal je kind uiteraard graag buitenspelen en dat kan alleen maar aangemoedigd worden. Let er wel op dat je tuin volledig afgesloten is en dat het hek niet op kindhoogte kan open gemaakt worden. Heb je een vijver of een zwembad, dan laat je dit best ook afzetten door middel van een hek.

Na alle bovenstaande tips is je huis al een heel stuk kindvriendelijker en kan je je kind met een gerust hart laten rondlopen. Uiteraard kan je nooit alle risico’s uitsluiten, maar het zal zeker en vast al een groot verschil uitmaken.