Blijf je tot één uur in de nacht op om series te kijken en ben je ’s morgens doodmoe? Drink jij meer cafeïne dan verstandig is, snoep je teveel of heb je een sportschool abonnement voor Jan met de korte achternaam? Iedereen heeft wel slechte patronen in zijn leven die hij wil doorbreken. Dit vraagt veel wilskracht en daarom kan een extra zetje in de rug welkom zijn. Dit artikel is dat zetje!

Stap 1: vervang slechte patronen voor goede patronen

Wanneer je van een slechte gewoonte of ongewenst patroon af wilt, is het niet meer dan logisch dat daarvoor iets in de plaats moet komen. Een goede routine opbouwen is daarom een must. Maak een dag- en weekschema! Wil jij op woensdagavond sporten of ben je nog op zoek naar een goede sportschool? Zet dit in je schema en geef jezelf geen tijd tijdens de dag om excuses te bedenken. Bereid jezelf mentaal voor, zet motiverende muziek op en ga ervoor! Wil je minder koffie drinken? Geef jezelf vaste tijdstippen op een dag, waarop je jezelf toestaat een kop te zetten, bijvoorbeeld om acht uur ’s morgens en drie uur ’s middags.

Stap 2: zeg ‘nee’ tegen verleiding

Ga na wanneer je in de verleiding komt om je goede patroon te doorbreken en probeer deze situatie dan te vermijden. Kom je in de verleiding te roken, wanneer je collega’s roken? Ga dan een blokje om in de koffiepauze met je niet-rokende collega’s.

Stap 3: eerst geloven, dan zien

Cliché, maar waar. Geloof in jezelf, dan kun je de wereld aan! Als je maar gelooft dat je zult slagen in het omgooien van je levenspatroon, zul je overwinnen. Wees zelfverzekerd, motiveer jezelf en doorloop de drie gulden stappen. Dan zul je zien dat, hoewel elk begin moeilijk is, het zeker niet onmogelijk is om patronen te doorbreken. Waar een wil is, is een weg.