Als jongere (of oudere) je eerste scooter kopen, is niet altijd even gemakkelijk. Er valt op het gebied van scooters namelijk enorm veel te kiezen aan merken en modellen. Hoe bepaal je eigenlijk welke scooter het beste bij je past? Onderstaande tips gaan je helpen om een perfecte scooter te kopen die goed bij je past.

Het scootermerk als aandachtspunt

Een van de belangrijkste tips om je eerste scooter goed te kunnen uitkiezen, is om goed naar het merk te kijken. Ben je alleen van plan om de scooter in te zetten als simpel vervoersmiddel, dan is elke merk een optie. Kies in die situaties voor een scootermerk dat minder duur is. Is je scooter meer dan een voertuig, dan ga je natuurlijk voor een van de bekende A-merken. Er zijn tal van goede A-merken die een hoge kwaliteit bieden. Bekende merken zijn Peugeot, Kymco, Yamaha, Aprilia of Vespa.

Welke wielmaat heeft jouw voorkeur?

Qua wielmaten valt er op scootergebied ook het nodige te kiezen voor de kritische beginnende scooterrijder. De banden van scooters variëren qua maat doorgaans van 10 inch tot ongeveer 16 inch. Afhankelijk van jouw lengte en gewicht kun je de wielmaat afstemmen. Ben je niet al te groot, dan is 10 inch wellicht geschikt. Maar test dit uit via een proefrit. Ben je langer en groter, dan kan een 14 inch of 16 inch wielmaat geschikter zijn in jouw situatie.

Wil je een bromscooter of een snorscooter?

Draag je liever geen helm, dan is een elektrische fiets kopen misschien een alternatief. Deze e-bikes halen snelheden van 25 tot 45 km/u. Een bromscooter kan 45 km/u halen, maar hierbij is het wel verplicht om als scooterrijder en helm te dragen. Voer in ieder geval jouw scooter niet op, zeker niet als beginnend bestuurder. Mocht je in die gevallen een ongeluk krijgen, dan vergoedt de verzekering namelijk niks.